Musea in Enkhuizen in de wintermaanden

Hoewel niet alle bezienswaardigheden in deze periode geopend zijn, is er toch genoeg te beleven op het gebied van musea in en om Enkhuizen. We lichten er een aantal voor u uit:

Flessenscheepjesmuseum

In het Flessenscheepjesmuseum vindt u ´s werelds grootste collectie scheepjes in de fles en een (video) demonstratie hoe deze gemaakt worden. Het museum is gevestigd in een bijzonder, historisch pand; het Spuihuisje.

Thematentoonstelling

Naast de unieke vaste tentoonstelling scheepjes in de fles is op dit moment de thematentoonstelling 'Werken van Albert Wester' te bezichtigen. Albert Wester is een Friese meester-flessenscheepjesbouwer en volleerd houten sculpturen maker. Maar liefst veertien van zijn flessenscheepjes zijn tentoongesteld; waaronder de topstukken 'Cutty Sark' en de '7 Provinciën'.  

Het Flessenscheepjesmuseum is geopend:

  • Tot en met 31 oktober: dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur
  • 1 november tot en met 22 december: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 12.00 tot 17.00 uur
  • 23 december tot en met 31 december: dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur (25-12 en 26-12 gesloten!) 

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum vertelt het verhaal van mensen die vroeger aan de Zuiderzee woonden. Ervaar het dagelijks leven van vóór de Afsluitdijk en beleef hoe mensen vroeger rond, met en ván de Zuiderzee leefden in een binnen- en buitenmuseum.

Binnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Hier zijn de vaste tentoonstellingen zoals 'Reis rondom de Zuiderzee' en de Schepenhal te bezichtigen. Vanaf 23 december 2016 tot en met 14 mei 2017 is de jubileumexpositie '10 years of Thomas Eyck' te zien.  

Winterwandeling Buitenmuseum

Het buitenmuseum is tijdens de kerstvakantie (m.u.v. eerste kerstdag) geopend als wandelpark. Tijdens de wandeling in een prachtig winterdecor loop je langs een bijzondere selectie uitvergrote foto's. U vindt hier meer informatie over de winteropenstelling.

Openingstijden:

Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op 1e Kerstdag. Het buitenmuseum gaat weer open op zaterdag 1 april 2017. 

 

Musea in de omgeving van Enkhuizen

Ook in de omgeving van Enkhuizen zijn er twee interessante musea te bezichtigen:

Poldermuseum Het Grootslag en Nationaal Saet & Cruytmuseum

Elke zondag van 14.00 tot 17.00 uur zijn deze beide musea, gevestigd in één pand, te bezichtigen. In het Poldermuseum krijgt u een beeld van het wonen en werken in de voormalige vaarpolder Het Grootslag. Het Nationaal Saet & Cruytmuseum laat de natuurlijke cyclus van het zaad en de geschiedenis en achtergronden van het zaadvak in Nederland zien. Ook de moderne methoden van zaadveredeling en zaadbehandeling van vandaag de dag komen aan bod.