Historische driehoek Enkhuizen - Hoorn - Medemblik

De spannendste tijdreis

De locomotief fluit en de stoker schept kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint!

Tussen de historische Zuiderzeesteden Enkhuizen en Medemblik (en terug) vaart het museumschip  'Friesland' over het IJsselmeer. Tussen Medemblik en Hoorn (en terug) rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. Stap in voor de spannendste tijdreis door de historische driehoek.

Geschiedenis van de stoomtram

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 kilometer lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, die compleet met de oorspronkelijke stations bewaard is gebleven. 

Activiteiten voor kinderen

Voor kinderen van acht jaar en ouder is er een stoomsafari; een spoortocht waarmee ze de locomotieven, stations en wagens van de Museumstoomtram voor en tijdens de spannendste tijdreis beter leren kennen en er achter komen wat er vroeger mee gedaan werd. 

Kinderen vanaf vier jaar mogen meedoen met 'Wannabe'; kruip in de huid van een machinist, bagagekruier, conducteur of stationschef!

Nieuw station in Hoorn

De sfeer van het station ademt de sfeer van 100 jaar geleden en heeft en winkel, wachtruimte, kiosk en expositieruimte waarin de geschiedenis van de stoomtram in Nederland interactief gepresenteerd wordt. 

Historische driehoek

U kunt de driehoek vanuit Enkhuizen of Hoorn starten. In Enkhuizen stapt u aan boord van museumschip 'Friesland' naar Medemblik en vervolgens rijdt de stoomtram u van Medemblik naar Hoorn. In de tussentijd heeft u tijd om Medemblik te bekijken. Wanneer u wilt, kunt u vanaf Hoorn de trein terug nemen naar Enkhuizen. (Combi)tickets voor de Friesland en de stoomtram zijn verkrijgbaar bij VVV Enkhuizen e.o, waar ook de boot vertrekt.

Wanneer u liever in Hoorn begint, kunt u uw reis beginnen met een rit in de museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik, in Medemblik overstappen op museumschip 'Friesland' naar Enkhuizen en vanaf hier de trein terug nemen naar Hoorn. Tickets koopt u bij het museumstoomtram station in Hoorn. 

Een volledige dienstregeling vindt u op de website van de museumstoomtram.

U moet Adobe Flash installeren om deze inhoud weer te geven.